Фото без описуУ селі Нова Синявка відбулися загальні збори громадян, участь в яких взяв селищний голова Віталій Здебський, перший заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Андрій Карпушин, в.о. начальника відділу земельних відносин виконавчого комітету селищної ради Наталія Дзюба, депутат селищної ради, начальник управління агропромислового розвитку РДА Андрій Лакуста, в.о. старости села Нова Синявка Галина Пилипчук, депутат селищної ради від округу Сергій Наумець та 115 жителів села.

На зборах виступив голова громади Віталій Здебський, прозвітував про діяльність громади; зокрема, про використання коштів з бюджету селища та діяльність закладів соціальної сфери в селі Нова Синявка.

Що зробили для оновлення? Селищний голова зупинився на аналізі виконаних робіт: так, у 2016 р. за кошти селищного бюджету придбано лінолеум для Новосинявської амбулаторії – 2,2 тис. грн.; зроблено капітальний ремонт даху Новосинявського Будинку культури – 165 тис. грн.; за 2017 рік придбано будівельні матеріали для огорожі Новосинявської ЗОШ -12 тис. грн.; придбано кабель для башні Новосинявської ЗОШ за 3,3 тис. грн.

На забезпечення діяльності соціальної сфери в селі потрібно 3 млн. 917 тис. грн.

Щодо роботи роботі закладів соціальної сфери в Новій Синявці: так на діяльність Новосинявської ЗОШ І-ІІІ ст. було спрямовано за 2017 рік 2 млн. 769 тис. грн., дофінансовано із селищного бюджету один млн. 607 тис. грн., оскільки коштів Державної освітянської субвенції не вистачило, її надійшло у 2017 р. на даний навчальний заклад один млн. 162 тис. грн.

На території діють – місцева школа, Новосинявський ДНЗ, Новосинявська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, бібліотека с.Нова Синявка, Будинок культури с.Нова Синявка, витрати на управління (діловод та в.о.старости) - витрати на утримання цих закладів становили за 2017 р. більше трьох мільйонів 917 тис. грн., один мільйон 359 тис. грн. державної субвенції надійшло на школу та амбулаторію села. Із селищного бюджету до фінансовано ще 2 млн. 557 тис. грн., щоби була нормальна безперебійна робота закладів.

На території села працюють агроформування ФГ «Новосинявське», ТОВ «Нібулон» СФГ «Агроінвестзерно», приватні підприємці, за результатами роботи котрих до  місцевого бюджету надійшло за 2017 р. один млн.. 306 тис. грн., тобто  на діяльність соціальної сфери не вистачає того, що заробляється в селі…

Виступила заступник начальника відділу земельних відносин Наталія Дзюба, яка наголошувала на упорядкуванні документації на приватизацію земельних ділянок біля власних будинків та створенні громадських пасовищ, виготовленні на них документів, бо ці питання необхідно вирішити якнайшвидше. Проект землеустрою виготовляється громадянами (власниками великої рогатої худоби) . ТОВ СП «Нібулон» виявило бажання підтримати громадян у виготовленні даної технічної документації із землеустрою.

Говорили про створення молочного кооперативу.

Депутат селищної ради, начальник управління агропромислового розвитку РДА Андрій Михайлович Лакуста, голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг та з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та агропромислового комплексу, охорони навколишнього природного середовища селищної ради розяснив, що розроблено новий національний стандарт ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови», який почне діяти з 1 липня 2018 року. «Жодних заборон на закупівлю молока – це принципова позиція Уряду. Натомість значна фінансова підтримка буде спрямована на заходи із поступового підвищення якості молочної сировини. Окрім соціального фактору, до зваженої політики в цьому питанні спонукає і економічний, фактор оскільки молокопереробна галузь забезпечується на третину молоком від господарств населення».

Перехідний період з поступового підвищення якості молочної сировини може тривати понад 2 роки. Наразі розробляються гігієнічні вимоги до молока і молочних продуктів при виробництві та переробці, які будуть запроваджуватися в залежності від готовності ринку та виробників. Молоко другого сорту буде дозволено використовувати у виробництві нехарчових продуктів (казеїну). Перехід від виробництва молока другого ґатунку до першого не вимагає великих фінансових витрат. Кожен крок із зміни вимог до молока буде супроводжуватися аналізом ринку.

Основними відмінностями між ґатунками молока є загальна бактеріальна забрудненість, кількість соматичних клітин та кислотність молока. На сьогодні в Україні розрізняють 4 гатунки молока: екстра ґатунок має мати ЗБЗ до 100 тис./см3, вищий ґатунок – до 300 тис./см3, перший ґатунок – до 500 тис./см3, другого сорту – до 3000 тис./см3.

Новий стандарт: 1) Екстра гатунок (кількість мікроорганізмів < 100 тис.см3, соматичних клітин тис./см3 < 400) ;

2) Вищий ґатунок (кількість мікроорганізмів тис./ см3 < 300, соматичних клітин тис./см3<400);

3) Перший ґатунок (кількість мікроорганізмів тис./см3 < 500, соматичних клітин тис./см3<500).

Це все для наближення нашого законодавства до стандартів ЄС. «Одним із ефективних способів підвищувати якість молока для невеликих господарств може стати кооперація. Об’єднання у кооперативи дасть можливість отримати значну державну допомогу на відповідне обладнання. Для цього в 2018 році передбачені наступні програми: розвиток тваринництва, розвиток фермерства і кооперації, та компенсація с/г техніки, в перелік якої включено обладнання для молочної галузі.

Це питання було обговорено із жителями с.Нова Синявка, можливість діяльності молочного кооперативу та його результати роботи.

На завершення зборів голова громади Віталій Здебський підвів підсумки зборів. Обговорено питання розвитку інфраструктури села. Отже, вирішили провести ремонт доріг, вулиць Набережна та закінчити вул. Перемоги.

ФГ «Новосинявське» (керівник Сергій Кравчук) готовий до співфінансування на ремонт дороги державного значення і до співпраці із селищною радою. ТОВ СП «Нібулон» директор філії «Південний Буг» Олександр Кобченко - по соціальній угоді вже закупили щебінь для ямкового ремонту і при погоді будуть вивозити на дороги в селі.

Голова громади відвідав із депутатами селищної ради Новосинявську ЗОШ І-ІІІ ст., музей Матері у школі проаналізував умови виховання та навчання дітей, відвідуваність навчального закладу, умови харчування, опалення та ін.

Фото без опису

Фото без опису

 

Прес-служба ОТГ.