Комунальна установа «Трудовий архів» Старосинявської селищної ради створена рішенням №3 від 21 жовтня 2016 року 10-ї чергової сесії VII скликання Старосинявської селищної ради. На сьогодні нараховується 81 фонд – 10135 одиниць зберігання (у тому числі документи виборчих комісій).

За 2017 рік надійшов 941 запит соціального характеру з позитивним результатом.

На протязі року архівом :

  • оправлено та підшито 40 одиниць зберігання ;
  • проведено обезпилення 800 одиниць зберігання;
  • проведено ремонт документів 80 аркушів з паперовою основою.

Перевірено наявний та фізичний стан справ колгоспу «Поділля» с. Харківці – 233 одиниць зберігання.

Прийнято на зберігання 5 фондів – 46 одиниць зберігання:

  • Управління ветеринарної медицини в Старосинявської районі (33 одн. зб.);
  • Управління Держпродспоживслужби в Старосинявському районі (3 одн.зб.);
  • Старосинявська селищна виборча комісія Старосинявського району Хмельницької області (Проміжні вибори депутата до селищної ради по одномандатному виборчому округу № 15) – 4 одн.зб.;
  • СВК «Подільський край» с. Дашківці – 5 одн.зб.;
  • КП «Адампільське» - 3 одн.зб.

Упорядковано 60 одн. зб. (колгосп «Здобуток Жовтня»).

Надається методична та практична допомога ліквідаторам у підготовці впорядкування документів для передавання на зберігання до Трудового архіву.

На відміну від документів Національного архівного фонду, якими переймаються державні архіви, обов’язок збереження так званої документації з особового складу (накази про кадрові переміщення та зарплатні відомості) покладено безпосередньо на суб’єкти господарювання або їхніх правонаступників. На жаль, у разі ліквідації чи реорганізації підприємств безвідповідальність посадових осіб часто призводить до позбавлення колишніх працівників права на справедливе нарахування пенсій.

Трудові архіви акумулюють покинуту напризволяще документацію ліквідованих колгоспів, підприємств, установ.

Основними завданнями Трудового архіву є приймання, облік та зберігання соціально-значущих документів ліквідованих на території району підприємств, надання відповідних довідок громадянам при досягненні ними пенсійного віку для нарахування пенсій за віком та пенсій на пільгових умовах інших видів документів.

Трудовий архів очолює перспективний, досвідчений працівник - Завідувач комунальної установи «Трудовий архів» Старосинявської селищної ради Струтинська Олена Дмитрівна, яка працює в цій сфері більше 5 років.

Насправді ж архів – це велике, різнопланове, багатогалузеве господарство, для надійного функціонування якого необхідно забезпечувати відповідні умови та постійно підтримувати їх у належному стані, над чим і працює Трудовий архів сьогодні.

 

Прес-служба ОТГ.