Фото без описуГолова громади Віталій Здебський взяв участь в нараді  з питань децентралізації, де під час робочої зустрічі було обговорено проекти фінансування та потреб Старосинявської ОТГ.

Децентралізація, енергоефективність та міжнародне партнерство – три основні вектори політики реформ Мінрегіону. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у блозі на інтернет-порталі «Лівий берег».

Він зауважив, що ключовий напрям Міністерства – це реформа  децентралізації.  «В Україні вже діють 172 об’єднані територіальні громади. Цього року очікуємо до 200 нових ОТГ та  зростання надходжень до місцевих бюджетів до 110 млрд. грн.», — зауважив Геннадій Зубко.

За його словами, держава передає об’єднаним громадам ресурси для розвитку – кошти, землю і можливість ними управляти. «Вже у першому півріччі плануємо передати ОТГ повноваження розпоряджатися землями сільгосппризначення за межами населених пунктів. Відповідний закон має бути ухвалений парламентом найближчим часом», — підкреслив Зубко.

На думку Віце-прем’єр-міністра, Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, головним вектором реформи енергоефективності є створення Фонду енергоефективності, що зменшить споживання газу країною у 2,5 рази та дозволить залучити до 60 млрд. грн інвестицій щороку. «Запуск Фонду – шлях до прозорого фінансування проектів, дешевих і довгих кредитів, а також – зекономлені субсидії на ЖКП. За три-п’ять років економія становитиме 1 млрд кубометрів газу щороку. Через 3-5 років абсолютно реально зменшити витрати держбюджету на субсидії на 3 млрд.  грн щороку. Умовами змін є стовідсотковий облік, модернізація, інвестиції та реструктуризація боргів», — зазначив Геннадій Зубко.

У напрямі міжнародного партнерства Геннадій Зубко вбачає той необхідний інструмент, що уможливлює проведення необхідних змін. «Мінрегіон – лідер серед міністерств із залучення коштів іноземних партнерів. Серед основних напрямів роботи з міжнародними партнерами – децентралізація, енергоефективність, інфраструктурна підтримка комунального господарства, відновлення Донбасу», — наголосив Зубко.

За його словами, ЄС – один із ключових партнерів України у децентралізації. В рамках програми U-Lead ЄС виділив 97 млн. євро. У сфері комунального господарства та модернізації інфраструктури Мінрегіон співпрацює із Світовим банком та ЄІБ. Завершено проект «Розвиток міської інфраструктури», під який було залучено 140 млн. гривень.

«Реформа дає Україні можливість одужати та зміцнитися. Це для країни – спортивний тонус, що зміцнює м’язи та змушує кров пульсувати. А відтак, Україна отримає шанс стати енергоефективною, децентралізованою та дієвою державою», — підкреслив Геннадій Зубко.

З Офіційного сайту  МінрегіонБуд.