Фото без опису15 лютого на території громади проходили заходи, приурочені 29-річниці виведення обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану та дню вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав.

Учасники бойових дій локальних війн за старою традицією відвідали могили побратимів, котрі загинули під час виконання військового обов’язку та відійшли у вічність уже в мирний час…

До початку мітингу на центральній площі селища звучали пісні про афганську війну. Центральною вулицею Грушевського крокувала колона у складі ветеранів воїнів-афганців, представників організацій та установ району, структурних підрозділів селищної ради.  Колону супроводжував духовий оркестр.

Ведучі говорили: «Пам’ятайте, друзі, цих людей довіку, тих, хто повернувся і поліг в боях. І вклонімось всі ми низько до землі їм, квітами устелимо їх тернистий шлях…»

Кожна хвилина їхнього життя могла стати останньою. Але їм випало щастя вижити і повернутися на рідну землю.

Зникають поступово страшні сліди війни на землі – залишається пам'ять. Ось уже 29 років, в ці пам’ятні лютневі дні по всій Україні зустрічаються рідні, друзі, щоб вшанувати пам'ять кожного із своїх земляків, воїнів, які не повернулися в свій рідний дім із Афганістану.

У день виведення радянських військ з території Афганістану, людська пам'ять змушує замислитись знову і знову над тими далекими подіями… Бо надто болючий слід залишила та війна в долях багатьох співвітчизників.

Запрошено усіх учасників заходу покласти квіти до меморіальної дошки воїна-афганця, загиблого в зоні АТО Романенка Олександра, до підніжжя пам’ятника Т.Г.Шевченка та Меморіалу Слави.

Для відправлення поминальної літії за загиблими надали слово Благочинному Іоанну Задвірному.

Усіх присутніх ведучі запросили на урочистості в глядацький зал районного Будинку культури, де до воїнівФото без опису локальних війн звернулися селищний голова Віталій Здебський, голова районної організації воїнів-інтернаціоналістів Олександр Осадчук, голова РДА Ігор Русий, дружина Героя АТО, депутат районної ради Тетяна Романенко, учасник бойових дій АТО Олексій Колбасін.

 

Голова громади Віталій Едуардович звернувся до воїнів-ветеранів:

ДОРОГІ  ВОЇНИ –ІНТЕРНАЦІОНАЛІСТИ!

29 років тому закінчилася Афганська війна… Відзначення в Україні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав свідчить про глибоку повагу суспільства до людей, яким довелося в мирні повоєнні роки нести нелегку військову службу в гарячих точках світу.

Шановні воїни–афганці, учасники бойових дій на території інших держав, неодноразово ризикуючи своїм життям, ви чесно Колону супроводжував духовий оркестр. , забезпечували спокій та стабільність у багатьох країнах, чим заслужили визнання і вдячність їхніх народів. Тисячі вихідців з України пройшли крізь вогонь Афганської війни, що принесла нам численні трагедії та біль утрат. Десятки були зі Старосинящини…

Ми пам’ятаємо і завжди пам’ятатиме про кожного нашого загиблого співвітчизника.

Від імені депутатів селищної ради, членів виконкому та особисто від себе дякую усім ветеранам-інтернаціоналістам за їх готовність до захисту рідної землі та вміння перемагати, за піклування за родинами загиблих і патріотичне виховання молодого покоління.

У селищній раді діє Програма діяльності Старосинявської районної організації ветеранів Афганістану на 2016 – 2019 роки, у 2018 році теж заплановано її фінансування. (16 тис. грн. уже виділено).

Нам потрібне об’єднання зусиль у питаннях соціального захисту інвалідів і ветеранів бойових дій та сімей загиблих. Коли в державі біда, нам треба об’єднуватися і не дати жодного шансу провокаторам, розхитати країну та внести сум’яття в народ. Ми маємо підтримати Україну, тому що Україна у нас одна, підтримати громаду, в якій ми живемо.

Бажаю міцного здоров’я і мирного неба. Щастя вам і вашим рідним, здійснення усіх задумів та нових досягнень у ваших справах!

 

Селищний голова Віталій Здебський вручив грамоти селищної ради голові районної організації воїнів-інтернаціоналістів Олександру Осадчуку.

Артисти районного Будинку культури виконали пісні про події тих часів, які залишили глибокий емоційний слід в кожному серці.

Фото без опису

 

Прес-служба ОТГ.