Фото без описуУ селищній раді відбулося засідання трьох постійних депутатських комісій, яке провів за дорученням голів комісій голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку , сфери послуг та з питань містобудування, будівництва, земельних відносин і агропромислового комплексу, охорони навколишнього природного середовища Андрій Лакуста.

Участь в роботі взяли 21 депутат селищної ради, виконуючі обов’язки старост селищної ради, заступники селищного голови Андрій Карпушин, Світлана Лакуста, керуючий справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук.

Депутати працювали над проектом рішення сесії селищної ради «Про формування старостинських округів на території Старосинявської селищної ради». Депутат Володимир Кондратюк зупинився на тому, що дане питання обговорювалося детально під час кількох засідань депутатських комісій, запропонував розглянути усі звернення, які надійшли в апарат селищної ради, висловив позицію, що с.Мшанець за пропозицією в.о. старости Володимира Заїкуна, внести в проект рішення як окремий старостинський округ; с.Ожарівка та с.Пишки, враховуючи виступ в.о. старости Григорія Стадника теж залишити окремим старостинським округом. Співдоповідач керуючий справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук відмітила, що із літа 2017 р. дане питання розглядається детально на кожній депутатській комісії; відбулися загальні збори громадян, є підшиті протоколи зборів, згідно яких свої позиції висловили жителі сіл Івки, Місюрівка, Харківці, Ілятка, Бабине, Нова Синявка та ін., щоби округи сформувати на базі колишніх сільських рад; були звернення жителів сіл Теліженці, Уласово-Русанівка, Буглаї, Йосипівка, де жителі просили розглянути можливість створення окремого старостинського округу. Усім вчасно було надано відповіді, що питання формування округів розглядаються згідно чинного законодавства тільки депутатами селищної ради, яких обрали люди. Обговорення серед громадськості не передбачається. При створенні старостинських округів в кожному селі - а це 45 населених пунктів, враховуючи витрати на утримання старост, на котрих при створенні ЦНАПу буде значно зменшено навантаження, відповідно мінімізуються функції старости, враховуючи малу кількість населення; за підрахунками управління фінансів, економічними розрахунками буде витрачено близько 11 млн. грн., які могли б бути направлені на ремонт доріг, побудову водогонів та розвиток інфраструктури.

Зачитала основні функції старости:

староста має представляти інтереси жителів, працювати на їх захист, добробут, брати активну участь в розробці проектів рішень, формування бюджету, організовувати людей для наведення благоустрою, староста не повинен представляти інтереси «вузьких кіл» - бізнесових, політичних, займатися підприємницькою діяльністю; має бути сам високоморальною людиною.

Виступили депутат районної ради Ю.Кравчук, керівник агроформування із с.Уласово-Русанівка О.Миколаєць, житель смт Стара Синява Ю.Найко, житель с.Дашківці Г.Чаус, жителька с.Буглаї Н.Чукань, керівник ПСП «Обрій» с.Теліженці О.Крот, які висловили своє бачення щодо формування старостинських округів, окремо в с.Теліженці, с.Дашківці та хутора Дашківського, с.Буглаї, с.Уласово-Русанівка. Депутати вислухали усі пропозиції мешканців, які прибули на засідання комісії, головуючий дав можливість виступити кожному депутату селищної ради та в.о. старости сіл, детально обговорити пропозиції та зробити висновки.

В.о. старости , котрі більше десятків літ працюють із людьми, бачать тисячі життєвих різних ситуацій, наголошували у своїх виступах, що не потрібно розривати території, бо це ні до чого доброго не призведе, що староста не розпоряджається коштами, а тільки має організаторські та дорадчі функції, і керуватися потрібно не лише політикою, яка нічого корисного не дала людям, а розумними економічними розрахунками, котрими живуть усі розвинені країни.

Головуючий А.Лакуста поставив на голосування кожну пропозицію,щодо формування кожного старостинського округу. На комісії визначилися про створення округів, де були колишні сільські ради, а також в селах Теліжинці, Йосипівка, Уласово-Русанівка, Іванківці створити окремі старостинські округи. Чи оправдають довір'я жителів старости при незначному навантаженні в невеликих населенних пунктах, покаже час...

 Даний проект рішення запропоновано винести на розгляд сесії селищної ради.

Головами комісій А.Лакустою , О.Лучіцьким, Г. Симчишиною на засіданні було вказано на дотримання порядку і дисципліни присутніми в залі під час розгляду пропозицій щодо голосування, дотримання чинного законодавства та узагальнення всіх пропозицій і врахування мудрих шляхів рішення питань, які б мали підґрунтя, а не голослів’я…

 

Фото без опису

 

За матеріалами засідання постійних

депутатських комісій селищної ради.