Уже стало гарною традицією для старосинявців проводити театралізоване дійство на березі річки Ікви з нагоди свята Івана Купайла. І цього року з 6 на 7 липня Старосинявською селищною радою, відділом культури, національностей, релігій та туризму виконавчого комітету селищної ради організовано та проведено  театралізоване дійство  з нагоди свята Івана Купала.

На березі річки Ікви, не зважаючи на похмурну погоду та раптовий дощ, зібралося чимало люду. З вітальним словом виступив голова громади Віталій Здебський, побажав мешканцям  щастя, родинного тепла та затишку, міцного здоров’я, висловив подяку від себе та депутатського корпусу селищної ради  спонсорам проведення заходу  -  особисто народному депутату України Бондарю Віктору Васильовичу  за підтримку святкових традицій та організацію святкової кухні, розважальних атракціонів, святкового концерту  для молоді та  дітей.

Висловив подяку працівникам та керівникам Старосинявського комунгоспу, РС ДСНС, РЕМ, Територіального центру, відділенню поліції, КП «Старосинявський центральний водоканал №1», відділенню швидкої допомоги, Центру зайнятості, Старосинявській ЦРЛ, відділу культури, національностей, релігій та туризму виконкому, відділу освіти, молоді, спорту виконкому селищної ради.

З вітальним словом виступив помічник народного депутата Віктора Бондаря Антонишин Валерій Віталійович, який адресував запрошеним та гостям свята щирі вітання від народного депутата  Бондаря В.В., побажав миру, міцного здоров’я, що є найголовнішим у житті.

Розмаїттям святкового вечора були театралізовані дійства молоді, організовані працівниками культури та РБК, юних аматорів Старосинявщини. 
Вразили учасників свята  оригінальністю та масштабами купальське багаття, обрядові танки дівчат  у  віночках під час театралізованого дійства на берегах  річки Ікви … Купальські гуляння урізноманітнилися жартівливими виступами молоді, появою Купави, героїні свята, яку зіграла Ольга Сопрук.

Чудові обрядові костюми - 20 білосніжних плать - подарувала для юних русалок керівник швейного цеху ПП «Топ-Люкс» Наталія Михайлівна Борисюк, прикрасивши захід.

Подією свята також були спортивні змагання з армреслінгу, організовані головним спеціалістом відділу освіти, молоді, спорту, культури виконкому селищної ради Петром Скригунцем. У змаганнях 1 місце посів Станіслав Романенко, голова суддівської колегії змагань; 2 м – Андрій Герасименко,  3м  - Олег Яцишин. Із змагань жонглювання м’ячем серед юних спортсменів – 1м – Артем Машталірук, 2м  - Денис Крот, 3м – Матвій Присяжнюк. Учасників спортивних змагань нагороджено подарунками та грамотами селищної ради. Також на іншому березі Ікви артисти РБК проводили конкурси серед молоді на найдовшу косу, на кращий купальський віночок, швидкість пиття квасу та на кращого співака свята. Усім призерам та переможцям вручено призи.

Свято проведено за підтримки народного депутата України Віктора Бондаря, спонсорам заходу та організації свята Старосинявською ОТГ, коштів із селищного бюджету на захід не направлялося.

З історії свята: Івана Купала, Купайла  -  традиційне східнослов'янське свято, яке відзначали вночі перед Івановим днем (24 червня за старим стилем). У зв'язку із введенням григоріанського календаря у 1918 р. церковне свято Різдво Івана Предтечі припадає на 7 липня. Свято отримало свою назву від імені християнського святого Івана.  Квінтесенцією свята є очищення з допомогою вогню і води, найдавніша форма  магічних дій. Це одне із чотирьох головних свят сонячного календаря. Ймовірно, свято було встановлено в часи, коли сонцестояння випадало на 24 червня. Святкували Купала здавна по всій Україні, щоправда з певними відмінностями в окремих регіонах.

Кожен із учасників мав можливість пригоститися гарячою юшкою, кашею, приготовленими на багатті на природі. А діти поласувати морозивом, особливо радісно провести час на батутах, які встановлено на березі.

Фото та відео:

Відділ культури.