Фото без описуУ сесійному залі о 10.00 27 червня продовжила роботу 34-та чергова сесія селищної ради – 3-тє пленарне засідання, яке вів селищний голова Віталій Здебський за участю 23 депутатів селищної ради. Головуючий наголосив, що сесія згідно ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» та Регламент повинна продовжити роботу з тим порядком денним, який було прийнято 31.05.2017 року.

Але депутат від депутатської фракції ВО «Свобода» в селищній раді Валентин Дроздовський наполягав на внесенні в порядок денний питань «Про формування старостинських округів» та «Про внесення змін до Регламенту…». Виникли дискусії щодо важливості та першочерговості даних питань, і в результаті дискусій , депутати Валентин Дроздовський, Іван Гурин та Олег Щерань блокували роботу сесії.

Депутат Віталій Дроздовський запропонував питання стосовно округів поставити на переголосування і дати можливість висловити свої думки присутнім у залі мешканцям громади, котрі записалися до виступу. Таку пропозицію надав і депутат обласної ради Анатолій Панчук, який взяв участь в роботі сесії.

Виступив голова Старосинявської РДА Ігор Русий, наголошуючи на тому, що вибори старост вкрай необхідно провести, бо Конституція гарантує право бути обраним, має бути порядок місцевої ініціативи. Вказав, що не закладено коштів на розвиток громади. Проте не уточнив, на що саме?

Фото без описуСелищний голова Віталій Здебський запитав, що, якщо голова РДА таке заявляє, тоді, що він робить усі два роки на цій посаді? Кошти на розвиток громади передбачено. Оскільки зараз на рахунки селищної ради надходять кошти з Державного бюджету на реконструкцію водогонів, залучено 7 млн. грн. від пайової участі соєвого заводу в с.Адампіль на розвиток інфраструктури села; залучаються кошти від співпраці з інвесторами, направлено кошти із селищного бюджету на різні програми розвитку, що стосуються ремонту доріг, оздоровлення дітей, забезпечення пільговими ліками, залучення коштів від участі в європейських грантах, будівництво лікарської амбулаторії в Пиляві. В.Здебський: "На вибори старост потрібно 2 млн. грн., то може краще дочекатися  чергових виборів  чи президентських, чи парламентських, а тоді разом провести і ці вибори?"І в залі є присутні люди, давайте вислухаємо всіх.

Виступаючий житель смт. Стара Синява Юрій Найко наголосив, що служив в зоні АТО на Сході і нині не може трудовлаштуватися, говорив про підтримку питання створення округів.

Від жителів с.Йосипівка висловила думку Тетяна Поліщук, яка звернулася до депутатів та головуючого врахувати думку більшості односельчан і першочергово вирішити в селі питання економічного спрямування - проведення водогону, освітлення, ремонту дороги, про що велася мова під час сходу села в лютому 2018 р. А питання старостинських округів не на часі, потрібно доробити те, що вкрай важливіше для людей. Передала лист-звернення від жителів с.Йосипівка із 87 підписами головуючому.

Представники від ВО «Свободи», котрі не є членами громади, а приїхали з різних регіонів, і депутати –свободівці кілька разів перебивали виступаючу, не давали висловитися, кричали, на що вона відповіла, що такого відношення до людей ще не бачила, і свою силу вони мають застосовувати не до беззахисних жінок та людей старшого покоління, а на користь людям. Відношення до інших говорить не лише про рівень вихованості людини, а й про те, якою вона є і що може зробити для людей…

Виходить, саме в таких випадках розкривається сутність кожної людини.

Фото без описуВід мешканців с. Іванковець, яких у залі зареєструвалося 12 чоловік, виступив Олександр Осінський, котрий наголосив, що ситуація з водою в селі критична, жителі згуртувалися, обійшли кожну хату і зібрано більше 150 підписів, щоби депутати впевнилися, що питання водопостачання знаходиться на першому місці, а не вибори старости. Це питання було обговорено і в березні на зборах села, проте не усі змогли прийти, бо в селі більшість пенсіонерів, яким важко добиратися. Питання політичного змісту не варто розглядати тепер. І не повинна керувати депутатами політична сила, а здоровий глузд та мудрість.

Двоє мешканців села заперечили, оскільки представники ВО «Свобода» представили кандидатуру близької людини присутньої у залі на посаду старости цього населеного пункту.

В.о. старости с.Нова Синявка Галина Пилипчук звернулася від усіх виконуючих обов’язки старост до представників місцевої ВО «Свободи» з проханням дійти до порозуміння, вирішити питання на користь людей, а не гратися в політику, бо це ні до чого доброго не призведе, закликала до конструктиву, розвитку територій, не маніпулювати життєвими ситуаціями людей та самими людьми, працювати і не принижувати честі та гідності інших, не дезінформувати населення.

Від жителів с.Теліженці виступили Олександр Паціюк та Олександр Крот, які переконували депутатів проголосувати за створення округів, враховуючи один округ в с.Теліженці з населенням 142 чоловіки.

Від жителів с.Уласово-Русанівка була озвучена аналогічна пропозиція – створення округу в селі.

Виступив Олександр Миколаєць, керівник агропідприємства «М-Агро-Макс», запропонував підтримати питання старостинських округів, сформувати їх та проголосувати, і, враховуючи важливість вирішення економічних питань, вибори провести тоді, коли будуть найближчі  чергові, щоби зекономити ці два мільйони гривень.

Від мешканців с.Миколаївка виступив Роман Бондар, який в своїй промові наголошував, що в Миколаївці не потрібно старосту окремо в село, це недоцільність, бо може ще у хуторі Вишневому захотять старосту на двох людей? І немає чого керувати людьми ВО «Свобода» та зацікавленні у вирішенні власних інтересів керівники агроформувань, чиї люди були привезені до сесійного залу. Звернувся до керівника ПСП «Обрій» провести вибори в своєму селі за свій кошт, упорядкувати земельні ділянки, які той обробляє в Миколаївці. Ці ділянки може самостійно обробляти і Роман Бондар. Він запитав, що керівник ПСП «Обрій» допоміг місцевим мешканцям в с.Миколаївці, обробляючи там землю? Питання розвитку сіл мають бути на першому місці.

( Усі виступи на відео на сайті ОТГ)

Жителька с.Паплинці Тетяна Гавришко, поважна жінка, якій заважали виступати депутати від ВО «Свободи», сказала, що такого хаосу, як нині розводять в сесійні залі представники від «Свободи» за своє трудове життя не бачила. Це приниження гідності всіх людей, які прийшли висловити свою думку. Сказала, що питання води в селі найважливіше, зараз прочистили дві свердловини, і потрібні кошти на побудову водогону. Передала головуючому лист з проханням від жителів села вирішити питання водопостачання, а вибори можуть зачекати, це не є терміновим в той час, коли люди шукають, звідки привезти літру води на домашні потреби.

Фото без описуГоловуючий на сесії Віталій Здебський кілька разів просив депутатів від ВО «Свободи» заспокоїтися, не кричати, не принижувати інших, виступаючих та депутатів, членів виконкому і перейти до конструктивної роботи. Реакція на прохання та зауваження була відсутня, як депутати цієї політичної сили, так і присутні представники заважали веденню сесії, перебивали, мали місце лайки, нецензурщина, приниження , блокування трибуни, виключали мікрофони, витягували проводи електроживлення, чинилося свавілля та вседозволеність, обступили головуючого, намагалися свавільно перехопити право ведення сесії, кричали на головою, чинили хуліганські дії, яким зарадили працівники Старосинявського відділення поліції.

Виступив голова районної ради Василь Франчук, повідомив, що вибори потрібно провести, виступив на підтримку питання про формування старостинських округів, сказав, що одна тільки громада в Хмельницькій області не провела виборів.

Проте офіційні дані Відокремленого підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування» у Хмельницькій області такі: «На Хмельниччині діє 41 об’єднана територіальна громада, вибори старост відбулися у 20 ОТГ.»

Фото без описуВ.о. старости с.Паплинці Юрій Скакун наголосив, що хаос в сесійній залі організований представниками ВО «Свобода», роблять анархію та безпорядок. «Я сомодостатня людина і я не боюся цих виборів,- сказав він. – Але залишилося два роки, коли люди криком кричать про вирішення питання водопостачання, то ви їх не чуєте! Ви самі пропонуєте ставку податку 3%, боїтеся розоритися, як підприємці, і неправду пишете людям, що селищний голова не хоче наповнити селищний бюджет… Дайте можливість працювати, вирішити питання розвитку, а не займатися брудною політикою… Ви підставляєте депутатів.»

До Юрія Кравчука звернулася бухгалтер селищної ради, працівник поважного віку Ольга Тарнавська, яка працювала під керівництвом Ю.Кравчука у 2015 році, зі словами: «Ви, Юрій Миколайович, зводите наклепи на всіх людей, при тому,що працюючи на посаді заступника селищного голови брали тисячі премій без будь-якого погодження депутатів! Тоді ви не питалися….»

Знову чергова лайка, залякування, біганина по залу…

Депутат селищної ради Галина Симчишина: «Була пропозиція об’єднати 4 села в один округ із офісом у Старій Синяві, але представники с.Теліженець не пристали на цю пропозицію. Мене обирали жителі с.Йосипівка, вони не бачать доцільності утримання посади старости… Ці посади входять в апарат, то це хіба не є розширенням штату? То давайте людям нічого не будемо робити – ні водогону, ні дороги, ні освітлення, ні пільгових ліків! Тоді для чого нас обирали люди? Я прийшла в цей зал захищати інтереси своїх виборців! Я за розвиток! Якщо будемо розпилювати кошти, то не будемо мати ні сучасного оснащення шкіл – нової української школи, ліків, оздоровлення дітей…»

Фото без описуДепутат районної ради Юрій Кравчук перебивав депутатів, кричав, принижував.

Депутат Галина Симчишина сказала: «Ви, Юрій Миколайович, не маєте поваги ні до кого, ні до депутатів, ні до головуючого, і не кричіть до мене, бо це говорить про вашу непорядність! Ми хочемо сформувати старостинські округи, але ви не даєте нам це зробити! Є пропозиції: 1. Об’єднати села: Іванківці, Йосипівка в один округ; 2. Села: Уласово-Русанівка – Теліженці в один округ»

«ДАВАЙТЕ КОМПРОМІС!»

Голова ОТГ Віталій Здебський, намагаючись заспокоїти присутніх у залі, сказав, що через таке блокування люди не отримають допомог, блокується ремонт терапевтичного корпусу Старосинявської ЦРЛ, потрібно будувати у Пиляві амбулаторію сімейної медицини – прийшли кошти із державного бюджету, лежать закуплені матеріали на оснащення нової української школи, потрібно виділити кошти на оздоровлення дітей та пільгові ліки, встановлення модемів на газ, прийняти ставки податків, щоби із селищного бюджету забезпечити виплати медикам та педагогам, виконувати заходи різних програм розвитку. Ви це блокуєте, то це ви так на користь людей працюєте? Я народився і живу на Старосинявщині, роблю все можливе для її розвитку і всіх вас закликаю це робити! Але ви, виходить, зацікавлені в іншому. Я йду на компроміс, давайте зробимо закрите засідання і проголосуємо!

БІЙКА В ЗАЛІ

Головуючий оголосив перерву. Не встиг вийти із залу, як Юрій Кравчук із лайкою, махаючи руками, кричав, принижував людей, накинувся на в.о. старости, старшого чоловіка, Юрія Скакуна і з усієї сили вдарив його по обличчю. Вчасно відреагували працівники поліції, заблокували порушника. Що вже говорити про відношення до інших людей, коли в залі побито особу місцевого самоврядування під час виконання своїх професійних обов’язків! Немає слів.

«НЕ ГОЛОСУЮТЬ!»

Під час закритого засідання близько двох годин тривало обговорення депутатами, саме вони згідно закону мають сформувати округи, це питання уже «обросло» політичним брудом. Головуючий закликав у зал присутніх і повідомив, що депутати дійшли до спільної думки і підтримують пропозицію щодо створення старостинських округів на базі колишніх сільських рад та один округ: села Іванківц та Йосипівка і другий: Уласово-Русанівка і Теліженці. Поставив на голосування уже п’ятий раз! Знову крик у залі. Керівники агроформувань О.Миколаєць і О.Крот та представники ВО «Свобода» блокують голосування, процес переривається, чинять безлад, кричать. Є результати голосування: ДИВ. відскановані карточки голосування на сайті ОТГ. З них чітко видно: не голосують самі ж ініціатори питання. (https://starosynjavska-gromada.gov.ua/xxxiv-sessiya-vii-sklikannya-1527766414/)

Головуючий: «Ви самі ж чините тиск на людей, на депутатів, п’ятий раз ставлю на голосування, ви не голосуєте! Два підприємці не можуть керувати сесією! Виходить, як не став на голосування, ви тільки хочете по –своєму! Знову не розглянемо важливі економічні питання.»

У відповідь слова, що вони продовжать блокувати сесію, допоки не буде так, як вони собі хочуть, і продовжать поширення наклепів. Можливо, мешканці ще прочитають небилиці, про які не знають і самі працюючі селищної ради… І це вже не вперше.

Головуючий змушений був закрити 3-тє пленарне засідання 34-ої чергової сесії селищної ради о 18.00 год.

У селищній раді за наклепами місцевих політиків ВО «Свобода» відбувалося чимало перевірок, порушень правоохоронними та контролюючими органами не виявлено. І це є незаперечний факт прозорої діяльності селищної ради. Але незважаючи на ці факти ВО «Свобода» продовжує дезінформувати населення. Самоціль – за рахунок очорнення інших отримати в свою адресу «політичні дивіденди», а сесії селищної ради використати як плацдарм для політичного показу…

А чи на користь людям? Хай кожен розсудить сам…

Нотатки із сесійної зали.