Фото без описуУ залі засідань селищної ради проходила 33-тя чергова сесія Старосинявської селищної ради УІІ скликання, яку провів селищний голова Віталій Здебський. Участь в роботі сесії взяли 19 депутатів селищної ради, керівники структурних підрозділів та комунальних установ селищної ради, представники громадськості із сіл Місюрівка, Бабине, Теліженці та смт. Стара Синява.

Перед затвердженням порядку денного, голова громади ознайомив депутатів із депутатськими зверненнями, котрі надійшли під час пленарного засідання сесії від: Г.Холодняк, щоби не понижувати ступінь Бабинської ЗОШ І-ІІІ ст.; В.Подзігуна, щоби врахувати в селищному бюджеті кошти на ремонт ділянки дороги «Уласово Русанівка – Теліженці». До порядку денного сесії надійшли пропозиції від депутата Ю.Гурина, розглядати першими питання про створення старостинських округів та призначення перших місцевих виборів старост сіл громади, від члена виконкому, начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури О.Пузирука – розглянути першими питання, що стосуються освіти. Депутати підтримали пропозицію О.Пузирука, затвердили порядок денний, обрали лічильну комісію у складі: голова комісії – В.Кондратюк, члени комісії – Г.Симчишина, М.Омельчак.

Депутати, вислухавши інформацію, начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету селищної ради О.Пузирука про створення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Старосинявської селищної ради, прийняли позитивне рішення, оскільки на території громади проживає більше 30 дітей, які мають проблеми із зором, мовою, опорно-руховим апаратом та ін., і котрі навчатимуться в центрі.

Фото без описуУ питанні «Про ліквідацію Харковецького дошкільного навчального закладу «Рожеве слоненя» Старосинявської селищної ради» враховано факти – відсутність належної кількості дітей у селі, як наслідок – неможливість заповнити ставки працівників.

Про реорганізацію Пишецького навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад, загальноосвітньої школи – І ст.» Старосинявської селищної ради Старосинявського району Хмельницької області шляхом перетворення в Пишецький заклад дошкільної освіти Старосинявської селищної ради Старосинявського району Хмельницької області.» Це питання виникло через відсутність дітей у школі, дитсадок залишається працювати.

Депутати із присутніми жителями громади обговорили наступні два питання: «Про реорганізацію Мисюрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів шляхом перетворення у Мисюрівську загальноосвітню школу І –ІІ ступенів, «Дошкільний навчальний заклад» Старосинявської селищної ради» та

«Про реорганізацію Бабинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів шляхом перетворення у Бабинський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітню школу І –ІІ ступенів, дошкільний навчальний заклад» Старосинявської селищної ради». Інформував начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету селищної ради О.Пузирук, наголошуючи на тому, що діти в цих закладах освіти відсутні в належній кількості, немає конкурентоспроможності, відповідно – якості знань, надання якісних освітніх послуг. У відділі освіти діє найкращий в області за характеристиками автопарк, готовий працювати над підвозом дітей до найближчого навчального закладу, де кожна дитина може отримати якісну освіту. Заслухано інформацію в.о. старост Г.Стадника, М.Бортника, Д.Сідорука, котрі підтвердили проблему наповнюваності класів.

Фото без описуВиступила депутат Галина Симчишина: «Я не розумію позицію окремих депутатів, ми слухали виступ начальника відділу освіти, в.о. старост, ситуація зрозуміла. Складається враження, що окремі депутати керуються політикою, мовляв, ходитиму по Синяві і битиму себе в груди, що я школи не закривав… То ця політика нікому непотрібна! Якщо одна дитина в класі, то це проблема для дитини і батьків. Виділяється програмою 14 годин індивідуального навчання, а потрібно 30 годин. Йде обмеження розвитку учнів. Дитина повинна бути в соціумі, виховуватися в колективі, відчувати конкуренцію, мати порівнювальні можливості, якісні знання, а батьки не мають шукати додаткових «репетиторів», щоб учень здав нормально ЗНО. Не розуміючи докорінно проблему, таким чином нищиться освіта, не надаються належні умови навчання. Насамперед, ми повинні задіяти автобуси, працювати над належним станом доріг. Ніхто шкіл не закриває, лише понижується ступінь. Якщо цього не робити, кошти витрачаються не на якісну освіту для дітей, а для утримання штатів, директорів шкіл, де немає учнів…»

Селищний голова Віталій Здебський відмітив, що значні суми коштів селищного бюджету вкладаються в малокомплектні школи, державної освітянської субвенції, яка розприділяється на школи в розрахунку на кожного учня, не вистачає, із селищного бюджету додаються кошти на утримання шкіл, це мільйон двісті тисяч – то це є ремонт дроги «Стара Синява-Івки-Травневе», «Уласово Русанівка – Теліженці», то ці кошти ви забираєте звідси, вони не йдуть на якісну освіту, а на утримання навчальних закладів, де відсутні діти. Діти, навчаючись в таких умовах, є не конкурентоздатні.

Депутати розглянули питання «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою», «Про внесення змін до рішень», «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки» (на будівництво амбулаторії в Пиляві), які інформувала заступник начальника відділу земельних відносин виконкому селищної ради Наталія Дзюба.

На сесії прийняли в комунальну власність Старосинявської селищної ради від правління сільськогосподарського кооперативу ,,Воля”, артезіанську свердловину, яка знаходиться в с. Яблунівка Старосинявського району Хмельницької області; прийняли в комунальну власність Старосинявської селищної ради від Корчевного С.В. водонапірну башню БР-15 з ВПУ для функціонування водогону жителям с. Харківці Старосинявського району Хмельницької області.

Депутат селищної ради Валентин Дроздовський інформував про використання революційного прапора ОУН на території Старосинявської селищної ради. Про затвердження Програми «Турбота» Старосинявської селищної

ради на 2018-2020 роки інформував начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій виконавчого комітету селищної ради Петро Постернак, на сьогодні є більше 600 заявників на отримання допомог.

Депутати розглянули питання «Про комісію з надання одноразової матеріальної допомоги.», внесли зміни до положення – якщо призначається допомога – 3 тисяч грн., то вирішує комісія на засіданні, більші суми затверджуються сесією. Підтримали рішення «Про внесення змін до Програми забезпечення містобудівною документацією населених пунктів на території Старосинявської селищної ради на 2017-2021 роки.», «Про внесення змін до програми розвитку житлово-комунального господарства, благоустрою, озеленення та поліпшення стану довкілля Старосинявської селищної ради на 2016-2020 роки.», «Про внесення змін та доповнень до Програми Розвитку будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності Старосинявської селищної ради на 2016 - 2019 роки.», « Про затвердження Програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на території Старосинявської об’єднаної громади Старосинявського району на 2018-2020 роки.», «Програма забезпечення заходів щодо проведення призову громадян України на строкову військову службу, призову офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри на військову службу, призову на військову службу за контрактом, зборів резервістів та мобілізації військовозобов’язаних на території Старосинявської селищної ради на 2018 рік.», «Про внесення змін до програми «Питна вода» Старосинявської селищної ради на 2016 -2020 роки», «Про внесення змін до Програми освітлення Старосинявської селищної ради на 2016 – 2018 роки», «Про продовження дії Програми функціонування Центру надання адміністративних послуг Старосинявської селищної ради на 2018 рік.» та «Про затвердження Плану соціально – економічного розвитку Старосинявської селищної ради на 2018 рік.»

Заслухали інформацію першого заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Андрія Карпушина «Про делегування функцій замовника та виділення коштів на виконання робіт.», підтримали рішення, що стосувалося завершального етапу робіт по ЦНАПу – отримання сертифікату, будівля знаходиться на балансі відділу культури.

Фото без описуДепутати заслухали звіти «Про виконання Програми «Турбота» Старосинявської селищної ради на 2016-2017 роки» - Програма призупинила діяльність, до селищної ради звернулося 502 заявники, яким було виплачено допомог на суму 636,8 тис. грн., та «Звіт про виконання селищного бюджету за І квартал 2018 року».

На сесії внесли зміни до селищного бюджету 2018 року, встановили розміру пайової участі у розвитку інфраструктури на території Старосинявської селищної ради – 10%.

Питання «Про формування старостинських округів на території Старосинявської селищної ради» та «Про призначення перших місцевих виборів старост сіл Старосинявської селищної ради.» були розглянуті депутатами, але не підтримані. Частина депутатів, в.о. старост дискутували, що нагальніше потрібно для життя населення – завершальні роботи по водогонах у селах та Старій Синяві, ремонт доріг, проведення монтажних робіт з освітлення, ліки, оздоровлення та благоустрій чи проведення виборів в середині сьомого скликання, на які витратиться не один мільйон коштів, враховуючи будівництво та ремонт офісів старост в селах, особливого хвилювання при обговоренні цих питань викликало питання створення старостинських округів в селах Іванківці, Уласово-Русанівка, Йосипівка, Теліженці, де немає відповідних приміщень для роботи старости, враховуючи кількість населення у цих селах від 140 до 300 (в одному селі) староста не буде мати відповідного навантаження; тому депутати, аналізуючи ситуацію, не підтримали це рішення, адже є округи, в яких нараховується від 500 до 1200 жителів – це планомірне навантаження на старосту. Усіх депутатів обирали на окрузі люди, які довірили їм вирішення питань мудрим шляхом, усі депутати мають право на власну думку та голос: керуючись аналізом протоколів сходу сіл, де чітко вказано першочергові заходи робіт та фінансування в селах; враховуючи те, що старостинські округи формують депутати більшістю голосів згідно чинного законодавства; враховуючи рівномірність розприділення населення по округах, віддаленість сіл від центру, аналізуючи виконання нотаріальних дій іншим старостою для мешканців цих сіл, більшість депутатів утрималися. Виступив депутат Олег Лучіцький, зауважив, що в цих питаннях найбільше зацікавлені керівники господарств, які й «настроїли» людей проти, не розповідаючи їм повної інформації, на сході села Йосиівка люди просили відремонтувати дороги та провести воду й освітлення, а не обладнувати робоче місце для старости, купувати умеблювання та проводити капітальний ремонт аварійного приміщення; хто цікавився цими розрахунками? За аналізом економічних показників, під керівництвом спеціалістів-юристів, економістів, фінансистів живуть країни Європи, мають відповідний рівень життя населення, а ми так і живемо, бо до таких показників ніхто не дослуховується, до того уже за політизувалися, що на кожній сесії «скандали». Як вірити голослівній політиці –«бо я так хочу» і хочуть всі, кому нав’язали цю думку, що прийде староста і вирішить ці усі питання, то так і жити далі будемо… Староста не роз приділяє і не направляє кошти на розвиток та благоустрій села, це роблять депутати.

Депутат Галина Симчишина виступила з приводу цих питань: «Як депутат, я була на сході села в Йосипівці, є протокол сходу села Іванківці, люди націлюються на роботу водогонів у селах, бо вода – це життя! Чи потрібен староста в цих селах – в кожному окремо, коли вони знаходяться не більше 6 км. від Старої Синяви? Чи буде він зайнятий повен робочий день? І не думайте, як оберуть старостів, то ними будуть керувати, як маріонетками, якісь незрозумілі «керівники»… Ми можемо іти на узгодженість, закріпити ці чотири села в один округ і новообраний староста міг би працювати з населенням згідно затвердженого графіку. Але так ви теж не хочете, бо маєте зацікавленість. То ви хочете старосту і дорогу європейського зразка водночас. А при цьому врахували думку інших жителів 44 пунктів громади? Скажіть, що на 100 чоловік буде робити староста? Усі довідки видаються в ЦНАП.»

Керівник ПСП «Обрій» Олександр Крот: «Ми два роки уже хочемо старосту на 165 чоловік, і хочемо дорогу. Ми сплочуємо 928 тис. податків у селищний бюджет, і два млн. 700 тис. заплатили всіх податків. Дайте нам можливість обрати свого старосту!»

Селищний голова Віталій Здебський: «На розвиток села Теліженці на ремонт дороги селищною радою профінансовано майже 1,5 млн. грн. у 2016 та 2017 роках; населенню надаються освітянські та медичні послуги, діти підвозяться до Старосинявського НВК, то це теж треба рахувати. І землі ПСП «Обрій» знаходяться не тільки в с.Теліженцях, а й інших селах, то тим людям яку допомогу ви направили? В с.Іванківцях під час зустрічі люди говорили про відсутність вашої допомоги. І не тільки ви вкладаєте кошти в розвиток інфраструктури, а й інвестори із Адамполя, Цимбалівки та інші, але вони не вимагають…» Голова громади поставив на голосування різні пропозиції щодо об’єднання цих сіл, але жодна не пройшла, тому рішення не прийнято.

Пленарне засідання 33-ої чергової сесії селищної ради сьомого скликання завершило роботу.

 

 

Прес-служба ОТГ.