Фото без описуУ сесійні залі адмінбудинку о 10.00 розпочала роботу 34-та чергова сесія селищної ради, яку відкрив селищний голова В.Здебський, для роботи в пленарному засіданні сесії взяло участь 21 депутат, керівники структурних підрозділів та комунальних установ селищної ради, присутні жителі сіл Теліженці, Уласово Русанівка, Іванківці, в.о. старост сіл.

Голова громади Віталій Здебський оголосив порядок денний питань 34-ої сесії, який прийняли за основу, зачитав пропозиції постійних комісій селищної ради, щоби внести додатково ще чотири питання, а також важливе питання – про розроблення детального плану забудови в с.Пилява вул.Жукова – дане рішення необхідне, щоби отримати більше 6 млн. державної субвенції на будівництво Пилявської амбулаторії. Депутат Юрій Гурин запропонував розглядати першими в порядку денному питання «Про формування старостинських округів на території Старосинявської селищної ради» та «Про призначення перших місцевих виборів старост сіл Старосинявської селищної ради», депутати підтримати такий порядок денний сесії. Обрано лічильну комісію: голова Сергій Наумець, члени комісії Марія Омельчак, Олександр Логвин. Перейшли до першого питання порядку денного - «Про формування старостинських округів на території Старосинявської селищної ради», про що інформував депутат селищної ради Володимир Кондратюк. Депутат Валентин Дроздовський сказав, що є пропозиція в селах Теліженці, Іванківці, Уласово-Русанівка, Йосипівка створити окремі старостинські округи та призначити перші вибори старост, є в залі присутні люди, які прийшли підтримати ці пропозиції, є звернення мешканців сіл Теліженці, Уласово-Русанівка та Іванківці з підписами. В Іванківцях зібрано 84 підписи. Виступила керуючий справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук, наголосила, що в березні відбулися загальні збори громадян в селі Іванківці, де обговорювалося це питання. Люди більшістю висловили своє бачення, що їм вкрай необхідно провести воду в селі, відремонтувати дорогу, яка знаходиться у жахливому стані, навести благоустрій пам’ятника та відремонтувати клуб, було звернення до селищного голови. Якщо підписи були організовано вже тепер, то вже інше питання…

Голова громади Віталій Здебський зауважив, що згідно закону розглядаються усі звернення, а формують округи депутати селищної ради. У соціально-економічний розвиток села Іванківці вкладено більше одного мільйона гривень, почищено дві свердловини, проведено водогін, закуплено огорожу для кладовища, то це що нічого за вашими словами не зробили? Зараз необхідно доробити охоронні зони та ввести в дію водогони.

Депутати не підтримали пропозицію, 13 проголосувало «за», інші утрималися.

Дискусії тривали, депутат Валентин Дроздовський заявив, що ВО «Свобода» блокує трибуну. Така процедура тривала до 13.00 год.

Як наслідок блокування сесії, депутати не змогли прийняти ряд життєво-важливих питань, від чого залежить соціально-економічний розвиток сіл громади: такі питання, як про надання дозволу на здачу в оренду частини приміщень в різних населених пунктах; про затвердження Порядку використання коштів селищного бюджету для надання допомоги на виконання Програми діяльності громадської організації «Старосинявська спілка учасників АТО» на 2016-2019 роки; про затвердження Програми профілактики та боротьби зі сказом на території Старосиняваської селищної ради на 2018 -2019 роки; про затвердження Програми розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Старосиняваської селищної ради на 2018 -2020 роки; про внесення змін та доповнень до Програми розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення Старосинявської селищної ради Хмельницької області на 2017-2018 роки із внесеними пропозиціями виділити кошти і посприяти в ремонті ділянок доріг «Стара Синява –Дубова» - з державного бюджету передбачається фінансування 4 млн. 861 тис. грн., і з селищного бюджету - один млн. 252 тис. грн.; дорога «Стара Синява – Травневе» із селищного 400 тис. грн., з інших джерел фінансування - 800 тис. грн.

Депутати, розуміючи таку ситуацію, не могли підтримати розпорошення старост по селах, де кількість населення 142 чоловіки і тиск іде на депутатів про вибори одного старости; і є населення 1200 чоловік в окрузі - і один староста на цю кількість населення; самостійно староста не розприділяє кошти, їх на сесії селищної ради виділяють на розвиток села депутати згідно чинного законодавства. Депутат Галина Симчишина запропонувала створити старостинскі округи, наприклад, об’єднавши по два села, така пропозиція теж була не підтримана. У с.Йосипівці на сході села люди просили провести освітлення та зробити дороги в населеному пункті.

Депутат Олег Лучіцький заявив, що окремих депутатів не хвилює розвиток сіл, соціально-економічний розвиток, економічні показники та благоустрій, йде зацікавленість керівників господарств, одна політика…

Розумні люди це розуміють добре, аналізують.

В.о. старост сіл, депутати зауважили, що в залі знаходилися зацікавлені в особистих питаннях люди, хто хоче бути старостами в цих селах; порушується чинне законодавство щодо голосування (всі депутати рівні, їх обирали люди, вони мають право на особисте міркування та думку!), чому їх ображають і чинять політичний тиск? Громадський порядок охороняли працівники Старосинявського відділку поліції.

Депутат Олег Лучіцький, до якого  намагалися примінити фізичну силу, взявся  прояснити ситуацію, що в разі неприйняття життєво-важливих рішень сесії, завтра люди будуть у вас питати, чи завердили програму з підтримки кооперативів по молоку, бо з першого липня  стоїть питання ціни на якісне молоко. У відповідь: "Нащо нам те молоко, ми в рів його повиливаємо! Дайте нам старосту!" Але ніхто не задумувався, що на таку кількість населення  хтось "пробиває дармове робоче місце" - без відповідного навантаження...

Виступили мешканці сіл. Хто як себе поводив? Що дозволяв під час пленарного засідання сесії? – див. відео.

Рішення не прийняли. Тому голова громади, враховуючи ситуацію, прохання депутатів, що вони не можуть працювати, коли чиниться на них політичний тиск, дезінформується населення, змушений був закрити перше пленарне засідання 34-ої чергової сесії селищної ради.

Після годинної перерви, під час якої депутати самостійно в сесійному залі обговорювали питання, було відкрито друге пленарне засідання 34-ої чергової сесії селищної ради, на якому розглянули питання про формування старостинських округів. Рішення не прийнято.

Інші питання порядку денного не розглядалися.

Фото без опису

 

Прес-служба ОТГ.