Голова громади Віталій Здебський провів пленарне засідання 32-ої чергової сесії селищної ради, в роботі якої взяли участь 16 депутатів селищної ради.

Після затвердження порядку денного, депутати обрали лічильну комісію у складі: голова комісії Андрій Лакуста, члени лічильної комісії – депутати Марія Омельчак та Ганна Сивопляс.

Приступили до розгляду питань.

Про внесення змін до складу постійної комісії Старосинявської селищної ради, інформувала керуюча справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук. Депутати врахували пропозицію постійної депутатської комісії з питань регламенту, прав людини, законності, депутатської діяльності і етики та планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, обрати заступником голови цієї комісії депутата Кондратюка В.О. та включили новообраного депутата Наталію Чукань до складу постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту, охорони здоров’я та соціального захисту.

Розглядаючи земельні питання, кожна пропозиція ставилась на голосування головуючим на сесії. Виступив депутат Віктор Дроздовський, котрий запропонував знизити усі ставки орендної плати від нормативно-грошової оцінки землі – приватним підприємцям та юридичним особам. Не усі депутати погоджувалися, оскільки земля залишається вагомим бюджетоутворюючим джерелом, потрібно виплачувати заробітні плати працівникам соціальної сфери, педагогам, медпрацівникам, і це питання залишається болючим. Голова громади Віталій Здебський вніс пропозицію щодо встановлення єдиного проценту сплати, наприклад 8% ставки орендної плати від нормативно-грошової оцінки землі для усіх, є інші громади, які принципово пішли таким шляхом, врахована думка фінансистів та економістів, які планують розвиток територій громад, і не виникає суперечок та непорозумінь, бо йде цілеспрямована робота і виконкому і депутатів на розвиток усіх галузей громади. Згідно закону процентна ставка можлива від 3% до 12%. (ДИВ. ВІДЕО ІЗ СЕСІЇ).

Проте, вислухавши аргументи директора Старосинявського РЕМ О.Черниша у питанні «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передачу в оренду, було прийнято рішення встановити по ПАТ «Хмельницькобленерго» (Старосинявський РЕМ) - 3% орендної плати від нормативно-грошової оцінки землі.

У питанні «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передачу в оренду», (доповідач Дзюба Наталія Леонідівна – заступник начальника відділу земельних відносин виконавчого комітету селищної ради), обговорено пропозиції бюджетної комісії: Березюк Н.С. збільшити відсоток орендної плати та АП НВП»ВІЗИТ» - 8% орендної плати від нормативно-грошової оцінки землі на 49 років, проте прийнято рішення АП НВП «Візит» залишити 8%, а Березюк Н. зменшити.

У проекти рішень було внесено додатково прізвища осіб на надання дозволу на розроблення документації із землеустрою.

Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки зі зміною цільового призначення.

Депутати обговорили детально пропозиції постійної комісії з питань регламенту, прав людини, законності, депутатської діяльності і етики та планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку - передати земельну ділянку в оренду згідно цільового призначення, після реєстрації договору надати дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки, Крот І.Г. – виключити з проекту та укласти договір оренди згідно цільового призначення земельної ділянки, встановивши орендну плату - 5% Крот І.Г., ТОВ «Ресілієнт» (смт. Стара Синява) - 8%. Проте представник ТОВ «Ресілієнт» відмовлявся укладати договір, на що депутат Андрій Лакуста зауважив, що селищна рада має право звернутися до комісії з нарахування збитків при райдержадміністрації, (що становить несплата фірмою коштів за користування земельною ділянкою за 3 роки). Заступник начальника відділу земельних відносин виконкому селищної ради Наталія Дзюба інформувала, що потрібно заключити договір, а тоді змінювати цільове призначення земельної ділянки, бо таким чином йде ухилення від сплати податків. Депутати підтримали проект рішення.

У питанні «Про поновлення договору оренди землі» виступив представник ТОВ «Смерічка» і просив розглянути пропозицію - 3% від вартості нормативно-грошової оцінки; у питання «Про припинення права постійного користування.» депутати рекомендували ТОВ «АГРОхімпродукт» укласти договір оренди на земельну ділянку згідно кадастрового номеру земельної ділянки, підтримали рішення.

Розглянули питання створення громадських пасовищ, встановлення процентної ставки орендної плати від нормативно-грошової оцінки землі громадянам та прийняли рішення згідно пропозицій. Засідання сесії тривало п’ять годин.

Голова громади Віталій Здебський підвів підсумки роботи сесії.

 

 

Прес-служба ОТГ.