Фото без описуна таку тему в концертній залі ОДТРК «Поділля центр» в 22 березня 2018 року відбувся обласний огляд-конкурс аматорських вокальних колективів з метою розвитку аматорського вокально-хорового мистецтва, сприяння творчої активності та підвищення рівня виконавської майстерності.

Участь колективів, які мають звання «народний аматорський» був обов’язковим, це впливає на підсумки чергової атестації на предмет підтвердження звання «народний аматорський» художній колектив України.

Засновником і організатором обласного конкурсу був Хмельницький ОНМЦКіМ. Мета одна: збереження традиційної української пісенної творчості,активізація діяльності та підтримка діючих та новостворених вокально-хорових колективів, збагачення репертуару новими вокально-хоровими композиціями.

До складу журі включалися провідні фахівці з вокально-хорового мистецтва області. Журі очолював заввідділом хорового диригування Хмельницького музичного коледжу ім. В.Заремби Супрунов В.І., до складу також увійшли керівник хору музичного коледжу Бородавко В., заступник директора центру Стан Т.

Конкурс був відкритим. До участі у конкурсі запрошувалися аматорські вокальні колективи установ культури клубного типу, незалежно від форми власності та початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.

Конкурс проводився за номінаціями: академічна манера виконання, народна манера виконання, естрадна манера виконання. Програма виступу кожного колективу складалася з двох різнохарактерних творів: українська народна пісня або пісня українського автора та твір a capella.

Старосинявську об’єднану територіальну громаду представляли нещодавно створені колективи: колектив української народної пісні «Чебреці» та вокальне тріо у складі Л.Матусевич, С.Жарун, Г.Німець Пасічнянської сільської дитячої музичної школи. Ці два, хоча ще молоді колективи, але встигли про себе заявити на обласних та селищних фольклорних святах, обласних конкурсах військово-патріотичної пісні на яких, за високу виконавську майстерність були нагороджені численними дипломами та грамотами. Жодне свято селища не обходиться без цих колективів.

Серед 25 колективів народної манери виконання пасічнянці були чи не найкращими. Диплом Лауреата (ІІ м.) у «Чебреців» та Диплом Лауреата (ІІІ м.) у вокального тріо – концертмейстер Палага Н.В.

Високо оцінив виконавський рівень колективів голова журі. Художньо-виконавський рівень, а це інтерпретація, інтонування, виконавський стиль, вокальна культура, а також сценічна культура: артистизм, костюми – відповідали умовам конкурсу, сказав В.Супрунов. І сказав такі слова: «Мені особливо дорого, що ні учасники, ні керівник Петро Німець жодного разу не зрадили собі – завжди високо несуть прапор народного мистецтва. Вони співали серцем і душею, передавали почуття і біль так, ніби ділилися найсокровеннішим. - Мене вразило,- сказав В.Супрунов,- що ні одна нота, ні один звук не виконувалися байдуже. Молодці!»

Отака оцінка! Браво,молодці колективи, до речі, весь зал найкраще аплодував пасічнянцям і вигукував: «Браво, браво!..» Навіть наші суперники говорили, що одні пасічнянці заслуговують першого місця.

Це радує. Варто додати, що у складі «Чебреців» є найкраща доярка господарства ДП ДГ «Пасічна» Оля Савченко, ветеран культосвітньої ниви Надія Тукало, завідуюча БК Валентина Семенюк та приватний підприємець Васканян Оксана. Спасибі вам щире за співпрацю.

Поїздка колективу організована за ініціативи відділу культури, національностей, релігії та туризму виконавчого комітету Старосинявської селищної ради - начальника Богдана Німець та завдяки спонсорській допомозі: генерального директора АНВП «ВІЗИТ» Миколи Васильовича Юрчишина та заступника Загороднього Олега Дмитровича, начальника відділу освіти, молоді, спорту та культури виконкому селищної ради Пузирука Олександра Миколайовича.

Щира вдячність вам, добрі люди! Щиро висловлюю глибоку повагу. Не тільки я, а багато, багато людей бажають вам тільки одного – прожити ще багато літ у здоров’ї, щасті, мирі і продовжити ту справу, якій ви присвятили своє життя.

Фото без опису

 

 

З повагою,

директор Пасічнянської дитячої мистецької школи П.Німець

заслужений працівник культури України