В Україні з 5 січня 2017року почав діяти Єдиний реєстр боржників, що вільно та безоплатно надає відомості про осіб, які відповідно до рішення суду визнані боржниками, та мають невиконанні майнові зобов`язання і заборгованість зі сплати аліментів.

Єдиний реєстр боржників - це систематизована база даних про боржників, що є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження та ведеться з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майна.

До реєстру боржників вносяться дані про громадян та компанії, які відповідно до рішень суду визнані боржниками і стосовно яких відкрито відповідне виконавче провадження. При цьому, не підлягають внесенню відомості про боржників:  які є державними органами, органами місцевого самоврядування; які не мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше 3 місяців; за рішенням немайнового характеру.

В Єдиному реєстрі боржників міститься інформація щодо боржників, відносно яких виконавчі провадження зареєстровані в Системі після впровадження Єдиного реєстру боржників.

Відповідно до частини 3 статті 9 Закону України “Про виконавче провадження”, нотаріуси, органи, що здійснюють реєстрацію майна, державні реєстратори речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, до яких з метою вчинення правочину щодо відчуження у будь-який спосіб майна звернувся боржник, внесений на день звернення до Єдиного реєстру боржників, у разі відсутності у них інформації про накладення арешту виконавцем на кошти або майно боржника зобов’язані відмовити у вчиненні реєстраційних дій та в день звернення боржника повідомити зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця про майно, щодо відчуження якого звернувся боржник. Який, у свою чергу, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання повідомлення зобов’язаний прийняти рішення про накладення арешту на майно в порядку, визначеному статтею 56 Закону, та направити відповідну постанову нотаріусу, органам, що здійснюють реєстрацію майна, не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення.

Разом з цим слід наголосити на тому, що укладення протягом строку, зазначеного в частині 3 статті 9 Закону, правочину щодо майна боржника, який призвів до неможливості задовольнити вимоги стягувача за рахунок такого майна, є підставою для визнання такого правочину недійсним.

Міністерство юстиції України забезпечує вільний та безоплатний доступ до інформації Системи у мережі Інтернет на своєму офіційному веб-сайті з можливістю перегляду, пошуку, копіювання та роздрукування інформації без обмежень та цілодобово у формі відкритих даних.

Пошук інформації здійснюється через веб-сайт https://erb.minjust.gov.ua , де потрібно вказати: ім'я, прізвище, реєстраційний номер облікової картки платника податків - для фізичної особи; найменування та ЄДРПОУ - для юридичної особи.

Тому кожен громадянин може перевірити, не відвідуючи виконавчу службу про наявність чи відсутність за ним боргу, щоб в подальшому уникнути труднощів при реєстрації майна.

 

Начальник Старосинявського РВ ДВС А.М.Дідук