Фото без описуТепле і радісне свято у прощену неділю – Свято Масляної - підготували керівники сільських закладів культури Пасічнянського сільського будинку культури та Гречанського сільського клубу (Семенюк В.А., Семенюк Ю.С.).

Ведучі свята Семенюк В.А., Жарун С. С. гостинно запрошували жителів сіл на смачні млинці. Мелодійними піснями радували учасники свята: фольклорний ансамбль «Передзвін».

З вітальним словом до учасників заходу звернулися : в.о. старости с.Пасічна, с.Гресана, с.Рідкодуб Шеремета Галина Олександрівна, начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму виконавчого комітету селищної ради Німець Богдан Петрович, який привітав односельчан від імені голови селища Віталія Здебського та виконавчого комітету селищної ради з Масляною, Прощеною неділею та початком посту, подякував за організацію, роботу та збереження традицій.

Депутат селищної ради Семенюк Юрій Сергійович, привітав з масляною від депутатського корпусу селищної ради, побажав міцного здоров’я, добра і миру.

Ведучі свята розповідали: Масляна ( інші локальні назви Масниця, Пущення, Запусти, Колодій, Заговини, Сирний тощо).- останній період перед Великим постом тиждень - популярне народне свято, що дійшло до наших днів ще з язичницьких часів. Обряд пов’язаний із проводами зими й зустріччю весни. Масляна святкується в останній тиждень перед Великим постом, за сім тижнів до Великодня.

Обрядова їжа на Масляну – вареники із сиром і сметаною, гречані млинці.
Оскільки вареники цього тижня годилося варити щодня, то й приповідка Народилася: «Вареники доведуть, що і хліба не дадуть».

Учасники свята співали обрядових пісень, і звучали щирі побажання:

« Нехай ваша хата всім буде багата:

І хлібом, і сіллю, й великим добром,

Хорошими дітьми й міцненьким здоров’ям,

І піснею, й сміхом, й сімейним теплом…»

Фото без опису

 

 

 

Прес-служба відділу культури.