Напередодні Дня Соборності України в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулось засідання круглого столу на тему «Соборність України: від ідей до сьогодення»,  в якому взяли участь заступник голови селищної ради з питань діяльності виконавчих органів ради Світлана Лакуста, заступник голови райдержадміністрації Оксана Ліщишина, депутат районної ради Микола Маліновський, вчителі, працівники селищної ради, райдержадміністрації, громадськість.

Вітаючи присутніх зі святом, Світлана Віталіївна у своєму виступі відмітила:

«День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді, в Києві, на Софіївській Площі відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. 
На мою думку, ще ніколи День Соборності не був таким значимим та актуальним, як сьогодні, коли триває анексія Криму, продовжуються бойові дії на Сході.

Я переконана, що більшість пересічних українців – за єдину Україну. Незважаючи на те, де ми народилися чи живемо – на Сході чи на Заході, Півночі чи Півдні нашої держави, -  ми є українцями.  Усвідомлення цього, а також любов до рідної землі важливіше за будь-які партійні переконання чи  політичні розбіжності.

Відновлення територіальної цілісності України є  головним пріоритетом для нашої держави сьогодні.

Єдність і свобода для нас - це безцінний скарб! Хай допоможе Бог знову нам, всім українцям, об’єднатись, жити в мирі і злагоді та  прославляти рідну Україну».

Вчитель Старосинявського НВК Катерина Остраниця виступила з цікавою доповіддю, приуроченою темі Соборності України.

У своїх виступах учасники круглого столу ділилися своїми думками щодо важливості подій 22 січня 1919 року а також подій, які відбуваються зараз,  наголошували на єдності українського народу.

На завершення заходу всі присутні взялися за руки,  утворили «ланцюг єдності» і побажали нашій державі миру, сили  та процвітання.

Прес-служба ОТГ.