У селищній раді працювали постійні депутатські комісії: 1. Постійна комісія з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг та з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та агропромислового комплексу, охорони навколишнього природного середовища (голова Андрій Лакуста)  та

2. Постійна комісія з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту, охорони здоров’я та соціального захисту – (голова Галина Симчишина), засідання доручили вести Андрію Михайловичу Лакусті. В роботі комісії взяли участь: голова громади Віталій Здебський, секретар селищної ради Наталія Гарник, перший заступник селищного голови Андрій Карпушин, керуючий справами Оксана Бондарчук та начальник юридичного відділу апарату селищної ради Ігор Шевчук.

Розглянули питання: Про погодження переліку питань, що виносяться на 28-му чергову сесію Старосинявської селищної ради на 16.01.2018 р. – Про бюджет Старосинявської селищної ради на 2018 рік, про що інформувала начальник управління фінансів виконкому селищної ради Мирослава Кузьмич.

Обговорено детально дохідну та видаткову частини селищного бюджету. У 2018 р. дохідна частина селищного бюджету становить більше 122 млн. грн., більше 55 млн. власні доходи, дотації з Державного бюджету – базова дотація 6,5 млн., дотація з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету - більше 10 млн., медична субвенція – більше 15 млн., освітня субвенція більше 33 млн. грн.; субвенції з обласного бюджету: на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції – 446 800 грн., на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань за рахунок відповідної субвенції з Державного Бюджету – 191 тис. грн. Даних видів субвенції не вистачає, щоби закрити питання по усіх видатках, зокрема на освітянську та медичну галузі, тому до фінансування відбувається за рахунок коштів селищного бюджету. У проекті рішення передбачено витрати на 2018 р. на захищені статті, тобто, заробітні плати працівникам різних галузей та підрозділів громади, забезпечення енергоносіями, витрати на харчування дітей.

ЗАКОНОМ ВСТАНОВЛЕНО ВІДСОТОК ПАЙОВОЇ УЧАСТІ ЗАВОДУ

7,4 млн. грн. надійшло до селищного бюджету завдячуючи праці депутатського корпусу селищної ради та згідно рішення виконавчого комітету селищної ради щодо відсотка пайової участі ТОВ «Елеватор БУД Інвест» (с.Адампіль), дані кошти згідно чинного законодавства можна використати лише на розвиток інфраструктури с.Адампіль, і усілякі спекуляції політичного змісту не мають в цій ситуації практичного сенсу, про що обговорено на засіданні комісій. Голова громади Віталій Здебський поінформував, що в 2017 році йому було запропоновано підписати Меморандум, представлений однією з політичних сил, де було вказано, що 5 млн. грн. мало б надійти до бюджету від діяльності заводу, але, проаналізувавши ситуацію відповідно до закону, ні селищний голова, ні в.о. старости сіл Адампіль, Перекора, Липки Віктор Сосняк не підписали цього Меморандуму, який був більше політичного змісту, ніж реального розрахунку згідно чинного законодавства. Результат співпраці селищної ради та даного підприємства по закону піде на розвиток інфраструктури. Окрім того, завдяки співпраці селищної ради із заводом в селі Адампіль, Липки проведеного освітлення, закуплено сучасне обладнання до Адампільської амбулаторії, проведено ремонт по будівництву каналізації, на розвиток соцсфери спрямовано майже 1,5 млн. грн. позабюджетних коштів. Кошти від пайової участі при відсутності дефіциту селищного бюджету після річного фінансового звіту можливо направити на депозитний рахунок. І за кілька місяців отримати ще додатковий прибуток.

КОШТИ СУБВЕНЦІЇ З ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ ОСВОЄНО НА РОЗВИТОК ІНФРАСТРУКТУРИ. ПЛАНИ ПЕРЕДБАЧАЮТЬ ПРОДОВЖИТИ СПРАВУ І ЗАБЕЗПЕЧИТИ ДІЯЛЬНІСТЬ УСІХ ГАЛУЗЕЙ

60% селищного бюджету направлено на освітянську галузь, тому депутати на комісії висловили бачення формування відповідної бази навчальних закладів та надання якісних освітніх послуг в конкурентно спроможному середовищі. Голова освітянської комісії Галина Симчишина відмітила важливість даного питання, оскільки це дасть можливість віднайти в кожному селі обдарованих, талановитих дітей та виявити в конкурентному класі їхні здібності, можливості, щоби не загубити таких дітей в малих школах, де не створено належних умов.

Голова громади Віталій Здебський проаналізував стан розвитку інфраструктури громади завдяки процесам децентралізації: нині приймається бездефіцитний бюджет, є співпраця з інвесторами, у 2016р. освоєно на інфраструктуру та будівництво, реконструкцію ліфта, котелень, водогонів та техніки 26 млн. грн. різних видів субвенції з державного бюджету; у 2017 р. до 11 млн. грн., у 2018 р. планується 7 млн. грн. У населених пунктах, де ще не проводили подібних робіт, бо за цей період практично неможливо було охопити роботами та й фінансами усі 45 населених пунктів, планується започаткування робіт та освоєння субвенції на ті першочергові завдання, які необхідно вирішити для людей, і в цьому випадку зовсім недоречні політичні «склоки» та дезінформація, яка ні до чого доброго не доведе і немає практичного підґрунтя. Спочатку потрібно виготовити проектно-кошторисну документацію, на яку теж є фінансові затрати та час, важливим елементом є робота виконавців проектів, їх можливості, оперативність, техніка.

 

Перед розглядом бюджету голова комісії Андрій Лакуста запропонував розглянути в робочому порядку звернення голови райдержадміністрації:

1. врахувати кошти в селищному бюджеті на виконання програми забезпечення містобудівною документацією населених пунктів на території Старосинявської селищної ради на 2017-2021 р., ; на це прокоментував ситуацію голова громади Віталій Здебський , повідомивши, що для організації відповідного виду робіт надає дозвіл на аерозйомку територій Міністерство Оборони у зв’язку з особливим періодом в Україні, дану зйомку робить підприємство «Вінниця-геосистема», тому селищна рада підключається до вирішення цього питання після надання дозволів, і наразі тримає його на контролі, але даний лист поступив на комісії, тому його розглянули й обговорили .

2. Інший лист - підтримати пропозиції про завершення паспортизації сміттєзвалищ, впровадження роздільного збирання відходів, тобто виділити кошти з селищного бюджету на фінансування Програми природоохоронних заходів з охорони навколишнього середовища Старосинявської селищної ради на 2017 -2021 роки; ситуацію прокоментував селищний голова Віталій Здебський , що селищна рада контролює даний процес, але в минулому році, коли бюджет був з дефіцитом, то відповідно програма не могла фінансуватися, а це не мало, не багато – по 50 тис. грн. на виготовлення паспортів на кожне сміттєзвалище, у селах вони знаходяться на земельних ділянках поза межами населених пунктів, таких сміттєзвалищ є в кожному селі, і відповідно сума коштів немала… За ті землі несе відповідальність управління Держгеокадастру в Хмельницькій області. Розглянуто й інші листи райдержадміністрації, питання обговорено та запропоновано депутатами селищної ради розглянути їх при уточненні показників бюджету. Відносно сортування твердих побутових відходів, то дане питання має вивчити комунальне підприємство.

Як пропозиція спільного засідання комісій – Проект рішення сесії «Про бюджет Старосинявської селищної ради на 2018 рік» винести на сесію селищної ради. Зібрати нараду директорів навчальних закладів, в.о. старост та членів виконкому для обговорення питань інфраструктури сіл, надання якісної освіти сільській учнівській молоді. Запропонувати депутатам селищної ради в порядку денному чергової сесії розглянути питання технічного напрямку: «Про внесення змін до рішення двадцять третьої чергової сесії сьомого скликання від 08 вересня 2017 року № 02/2017 «Про реорганізацію Старосинявської районної дирекції кіновідеомережі шляхом приєднання до Старосинявського районного будинку культури»

Прес-служба ОТГ.