Фото без описуУряд підтримував та підтримує реформу з децентралізації влади, що є однієї з найуспішніших в країні, для того, щоб її позитивні результати були відчутні для кожного українського громадянина. Про це зауважив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час конференції "Від утворення об’єднаних територіальних громад – до розумного зростання".

Реформа з децентралізації була розпочата у 2014 році, у тому числі за ініціативи Володимира Гройсмана. В її основу ідеологами було закладено мету досягнення спроможності територіальних громад щодо наявних у них інструментів.

За три роки реформи була проведена низка серйозних змін. Так, на місця було передано значну кількість повноважень та ресурсів, створені можливості для об'єднання територіальних громад. Кількість дотаційних місцевих бюджетів зменшилася на 25%, а їхні надходження лише у 2016 році сягнули 50 млрд грн.

Сьогодні успіх реформи можливо дуже чітко відчути і побачити, зауважив Володимир Гройсман: "Якщо ваші об'єднані територіальні громади, у вашому селищі, місті будують нову дорогу, ремонтують або будують новий дитячий садок, реконструюють школу, створюють новий сучасний ФАП, відновлюють тротуари, або освітлення, купують новий громадський транспорт, - це і є результат реформи з децентралізації. Ви можете користуватися цією реформою кожного дня".

Сьогодні важливо продовжувати реформу з децентралізації та необхідні зміни, зауважив Прем’єр-міністр.

Уряд приділяє цьому питанню величезну увагу. У цьому контексті Володимир Гройсман зауважив роль Віце-прем'єр-міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка.

"У нас не буде "легкої прогулянки" – нам заважатимуть і заважають сьогодні, – зазначив він. – Ми будемо йти далі. Самодостатніх громад буде все більше і більше".
За його словами, не потрібно політизувати процес децентралізації: "Дивіденди від цієї реформи мають отримати українці, а не політичні партії", – сказав він.

Прем’єр-міністр закликав керівників місцевих громад демонструвати лідерство у проведенні необхідних змін на місцях.
"Несіть прапори децентралізації, місцевого самоврядування, ефективності. Несіть до людей результати вашої діяльності. Тоді ми отримаємо спільний успіх. Для нас з вами важливо бути успішною європейською країною. Без вас цього не зробити", – наголосив він.

"З цим я прийшов в Уряд в 2014 році, за цю реформу я боровся, будучи Віце-прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради, і сьогодні як Прем’єр-міністр я буду боротися далі, щоб ця реформа була 100% успішною для кожного українського громадянина, – підкреслив Володимир Гройсман. – Боровся, борюся і буду боротися за цю реформу, тому що ця реформа – це успіх України".