Фото без описуНапевно,  кожна людина хоча б раз у своєму житті зустрічала на вулиці  незрячого.  Як правило,  цих людей легко впізнати за сонцезахисними  окулярами, які вони носять незалежно від сезону, і білої тростини в руках.

Які  б ми не були  зайняті  особистими проблемами, але  жорстока реальність вривається в наше життя і змушує звернути на себе увагу. Складно не помітити інваліда по зору.

Практично будь-яка категорія людей з вадами  здоров'я має свою знакову систему, що сповіщає перехожих,  що перед ними той,  хто, можливо, потребує їхньої допомоги  та підтримки.  Для незрячих біла паличка стала не тільки допоміжним знаряддям при самостійному орієнтуванні в просторі, а й своєрідним символом.

15 жовтня в усьому світі відзначається як День білої тростини, або День сліпих. 

13 листопада Всесвітньою організацією охорони здоров’я визнано Міжнародним Днем сліпих.

Традиційно в цей час громадські організації проводять  зустрічі, засідання круглих столів, тренінги та короткі лекції, популярно розповідають всім бажаючим про те, хто такі незрячі, навіщо їм потрібна біла тростина і як їм можна допомогти.

28 жовтня в районному будинку культури в рамках заходів, приурочених до Дня білої тростини та Міжнародного Дня в тісному колі зустрілись інваліди  по зору,  що проживають на території Старосинявської громади, яких зібрав голова Летичівської ТПО УТОС  Леськов П.О. Участь в даному заході  взяла заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Лакуста С.В.

Світлана Віталіївна зазначила, що сьогоднішня зустріч – це ще одна можливість нагадати суспільству про проблеми, з якими чи не щодня стикаються незрячі люди. Прямий діалог з громадою дає можливість в першу чергу незахищеним верствам населення – громадянам із обмеженими можливостями вирішувати свої проблеми.  Громада завжди допомогає та допомагатиме  громадянам,  які потребують підтримки з боку держави.

Так, протягом другого півріччя 2016 року 11 жителів громади з вадами зору, які звернулись в селищну раду, одержали грошову допомогу на лікування з коштів селищного бюджету на загальну суму 7700 грн.

День  білої тростини та Міжнародний день сліпих це - не свята, а це - своєрідний сигнал, що нагадує суспільству про існування поруч людей з обмеженими фізичними можливостями, про допомогу  і про солідарність.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Прес-служба ОТГ.