У селі Адамполі відбулася зустріч селищного голови Віталія Здебського із жителями села.

Участь в обговоренні важливих питань сьогодення взяли: перший заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Андрій Карпушин, в.о. начальника відділу земельних відносин виконавчого комітету селищної ради Наталія Дзюба, завідувач сектору інспекції держархбудконтролю Олег Ніколаєць, начальник юридичного відділу апарату селищної ради Ігор Шевчук, в.о. старости сіл Адампіль, Липки, Перекора Віктор Сосняк, та близько 100 жителів села.

Фото без опису

На зборах виступив голова громади Віталій Здебський, прозвітував про діяльність громади; зокрема, про використання коштів з бюджету селища та інвестицій для розвитку села Адампіль. У 2017 р. проведено водогін в с. Адампіль по вул. Привокзальній, проведено освітлення в с.Адампіль, замінено на енергозберігаючі вікна в Амбулаторії сімейної медицини, замінено підлогу в спортзалі Адампільської ЗОШ І-ІІІ ст. та закуплено інтерактивний комплекс, проведено ремонт приміщення ДНЗ «Малятко» та закуплено новий холодильник, придбано нову зупинку, яку планується встановити в селі. Селищний голова зупинився на роботі закладів соціальної сфери: так на діяльність Адампільської ЗОШ І-ІІІ ст. було спрямовано за 2017 рік 3 млн. 350 тис. грн., дофінансовано із селищного бюджету один млн. 146 тис. грн., оскільки коштів Державної освітянської субвенції не вистачило, її надійшло у 2017 р. на даний навчальний заклад 2 млн. 203 тис. грн.

На території діють – місцева школа, Адампільський ДНЗ, Адампільська місцева пожежна команда, амбулаторія с.Адампіль, фельдшерські пункти сіл Липки, Перекора, бібліотека с.Адампіль, Будинок культури с.Адампіль, клуб с.Липки,- видатки на утримання вищевказаних структур становили за 2017 р. більше двох мільйонів коштів із селищного бюджету, 436 тис. грн. державної субвенції надійшло на медичні заклади сіл. Всього на забезпечення діяльності цих структур потрібно майже 5 млн.

Селищний голова Віталій Здебський запропонував провести опитування жителів с.Адампіль, в якому буде чітко сформована думка, щодо використання коштів від пайової участі, які можна використати тільки на інфраструктуру с.Адампіль: на водогони, дороги, освітлення, каналізація.

Протягом 2016-2017 років відбувалася співпраця із інвесторами в плані надання допомоги школі, клубу, дитсадку в проведенні ремонту доріг, оновлення інфраструктури – допомогу надавали АП НВП «Візит», ТОВ «ЕлеваторБудІнвест».

Виступила в.о. начальника відділу земельних відносин Наталія Дзюба, яка наголошувала на упорядкуванні документації на приватизацію земельних ділянок біля власних будинків та створенні громадських пасовищ, виготовленні на них документів, бо ці питання необхідно вирішити якнайшвидше.

Виступив заступник директора АП НВП «Візит» Загребельний О.Д. в цьому році планується грейдерування польових доріг, поточний ремонт греблі, впорядкування берега та виплата коштів на оранку присадибних ділянок для жителів с.Адампіль, а саме: 400 грн. на одну земельну частку (пай), також планується подальше будівництво церкви в с.Адампіль.

Виступив заступник директора ТОВ «ЕлеваторБудІнвест» Єрмохін О.С. інформував щодо планів запуску заводу по переробці сої, зараз проходить налагодження робіт з пуску заводу, планується 205 нових робочих місць; інформував про перерахування 7 млн. 419 тис. грн. – один відсоток від пайової участі від вартості будівництва заводу.

Селищний голова Віталій Здебський та завідувач сектору інспекції держархбудконтролю селищної ради Олег Ніколаєць детально проаналізували надходження відсотка пайової участі: «Відповідно до діючого законодавства: «До селищного бюджету поступила сума коштів 7,4 млн. грн. відповідно до ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Положення про пайову участь замовників будівництва у розвитку інфраструктури на території Старосинявської селищної ради».

У 2015 році між Адампільською сільською радою та ТОВ «Елеватор Буд Інвест» підписано договір №33 від 16.11.2015 року про пайову участь у створенні інфраструктури сіл Адампільської сільської ради та встановлено розмір пайової участі 1% (один відсоток) від загальної кошторисної вартості будівництва олійно-екстракційного заводу по переробці сої в с.Адампіль. В 20017 році між Старосинявською селищною радою та ТОВ «Елеватор Буд Інвест» підписано додаткову угоду №2 від 13.12.2017 року про пайову участь у створенні інфраструктури сіл Адампільської сільської ради та встановлено розмір пайової участі 1% (один відсоток) від загальної кошторисної вартості будівництва олійно-екстракційного заводу по переробці сої в с.Адампіль.

Згідно положення про пайову участь замовників будівництва у розвитку інфраструктури на території Старосинявської селищної ради та п.4.2. даного положення, замовник надав відповідні документи для розрахунку пайової участі, завірені печатками та прошиті і пронумеровані, що загальна кошторисна вартість заводу становить 939 млн. 523 тис. 892 грн. Згідно ст. 40 п.5 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» кошти, які йшли на придбання та виділення земельної ділянки, звільнення будівельного майданчика від будівель, споруд та інженерних мереж, влаштування внутрішніх і позамайданчикових інженерних мереж і споруд та транспортних комунікацій не враховуються при розрахунку пайової участі і становлять 197 млн. 969 тис. 58 грн., тобто при розрахунку пайової участі сума від якої береться 1% становить 741 млн. 554 тис. 312 грн., відповідно складає 7 млн. 415 тис. 543 грн. отримано пайової участі від будівництва даного заводу на розвиток соціальної інфраструктури с. Адампіль.

Як слідує із чинного законодавства та розрахунку, немає тут ніякої заслуги жодних політичних сил та окремих політиків. Це планомірна робота селищної ради, депутатів селищної ради та виконавчого комітету селищної ради, керівництва соєвого заводу в с.Адампіль. Дані кошти можна згідно закону спрямувати лише на будівництво об’єктів інфраструктури: доріг, каналізації с. Адампіль, а не на утримання закладів соціальної сфери. І усілякі спекуляції політичного змісту не мають в цій ситуації практичного підґрунтя. У 2017 році було запропоновано голові селищної ради підписати Меморандум про співпрацю, представлений однією з політичних сил, де було вказано про 5 млн. грн., котрі мали б надійти до селищного бюджету від суми будівництва заводу, але, проаналізувавши ситуацію відповідно до закону ні селищний голова, ні в.о. старости сіл Адампіль, Перекора, Липки Віктор Сосняк не підписали цього Меморандуму, який мав зміст більше політичного напрямку, ніж реального розрахунку по закону… Результат співпраці селищної ради та даного підприємства по закону піде на розвиток інфраструктури. Окрім того, завдяки співпраці селищної ради із керівництвом заводу в селах Адампіль, Липки, Перекора проведено освітлення, закуплено дороговартісне сучасне обладнання для Адампільської амбулаторії, проведено будівництво каналізаційної системи, як наслідок на розвиток соціальної сфери спрямовано майже 1,5 млн. грн. додаткових позабюджетних коштів.»

Також мешканцям села було доведено інформацію, що у 2018 році ще планується долучити кошти від пайової участі у розвитку інфраструктури с. Адампіль від АП НВП «Візит».

На завершення зборів голова громади Віталій Здебський підвів підсумки. Відвідав Адампільську ЗОШ І-ІІІ ст., амбулаторію, проаналізував умови виховання та навчання дітей, відвідуваність навчальних закладів, умови харчування, опалення, надання медичної допомоги, поспілкувався із колективами.

Фото без опису

 

 

Прес-служба ОТГ